dasicstomatologija@gmail.com                                                                    en de sr

Stomatološka protetika

 

krunice

Kada treba razmišljati o ovom rešenju?

Onda kada su Vam zubi oštećeni ili Vam neki od njih nedostaje, jer je osim estetskih nedostataka ugrožena i funkcija celog orofacijalnog sistema. Otežano je žvakanje, govor, disanje i gutanje. Usled nedostatka zuba, preostali zubi se mogu pomeriti prema praznom prostoru, što dodatno otežava kasnije protetsko zbrinjavanje. Dugotrajna krezubost može dovesti do gubitka vilične kosti, do poremećaja međuviličnih odnosa, kao i do poremećaja u viličnom zglobu.

Ali, sve probleme ćemo rešiti zajedno.

Ne postoji šablon po kome radimo, jer negujemo individualni pristup za svakog pacijenta.

U tu svrhu koristimo najsavremenije metode i na taj način postižemo potpunu rehabilitaciju usne duplje.

U ovakve intervencije spadaju:

– Bezmetalna keramika za krunice i mostove,
– Metalkeramika za krunice i mostove,
– Totalne proteze,
– Parcijalne proteze (akrilatne ili vizil),
– Keramičke fasete(veniri),
– Keramički inleji,
– Kombinovani protetski radovi.

Nema razloga da ne dođete kod naših stručnjaka i uverite se da se svi problemi mogu sanirati. Ako Vas brine bol – kupiranje bola prepustite nama. Kontrolisana, dobro vođena intervencija kupira bol skoro u potpunosti.

Proteze

Proteze se kao nadoknada koriste već dugo godina u terapiji totalne bezubosti ili parcijalnog nedostatka zuba. To su pokretne nadoknade zuba dizajnirane tako da izgledaju i imaju funkciju prirodnih zuba. Gubitak zuba može negativno uticati na samopouzdanje, mogućnost žvakanja hrane i zagrižaj.

Pošto zubi takođe pružaju potporu obrazima, njihov gubitak može uticati na upadanje obraza što daje stariji izgled osobi nego što inače jeste.

Tipovi proteza:

 1. Totalne proteze – kada nedostaju svi zubi.
 2. Parcijalne proteze – kada samo nekoliko zuba treba zameniti.
 3. Imedijatne proteze – kada je potrebno uraditi serijsku ekstrakciju zuba, izrađuju se privremene (imedijatne) proteze, koje traju nekoliko meseci.
 4. Skeletirane proteze – parcijalna proteza koja je savremena i maksimalno redukovana i čiju osnovu čini metalni skelet. Izrađuje se kao trajna nadoknada za skoro sve tipove krezubosti.

Mobilne proteze 

Fiksne nadoknade obuhvataju nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba do rekonstrukcije u celini jednog ili oba zubna niza.

U fiksne nadoknade spadaju:

 1. Dentalne krunice i
 2. Zubni mostovi

Dentalne krunice su restauracije koje štite oštećen, napukao ili slomljen zub. One ojačavaju postojeći oštećen zub i tako ga vraćaju u funkciju. Dentalne krunice su takođe poznate pod nazivom „navlake“ (pošto je cela krunica sa svih strana navučena preko cele površine postojećeg zuba).

Zašto su Vam možda potrebne dentalne krunice?

  1. ako je Vaš zub u toj meri zahvaćen karijesom, da nije ostalo mnogo zubne strukture koja može da izdrži plombu ili inlejn, tako da je zub izgubio na funkcionalnosti.
  2. ako je veliki deo vašeg zuba slomljen ili se ne može nadoknaditi standardnom kompozitnom nadogradnjom.
  3. ako ste ugradili implant umesto zuba koji nedostaje, krunica će biti potrebna da se stavi na abatment implanta.
  4. ako ste završili tretman lečenja kanala zuba, preporuka je da se zub ojača krunicom
  5. ako su Vam zubi abradirani ili imate eroziju zbog povećane želudačne kiseline, jedina opcija su Vam krunice
  6. naravno, iz kozmetičkih razloga, kako biste poboljšali estetiku svog osmeha možete se odlučiti za bezmetalne keramičke krunice.

 

Da li su dentalne krunice uvek najbolji izbor?

Krunice ne bi trebalo da budu prvi izbor za koji biste se odlučili da poboljšate estetiku Vaših zuba. Zato što za izradu krunice mora da se zbrusi (nepovratno ukloni) značajna površina zuba. Postoje manje invazivne metode koje uključuju veneers i lumineers. Od krunica se više očekuje da ojačaju zub!

Od kojih materijala se izrađuju krunice?

U savremenoj stomatologiji postoji veliki izbor različitih materijala. Neke krunice se prave od punog zlata, neke su metalokeramičke (metalne legure sa keramičkom spoljašnjom školjkom). Vremenom ove krunice mogu da preboje desni tamnom linijom što nije posebno estetski atraktivno. Pune keramičke krune su najbolji izbor za prirodan i lep izgled. Postoji mnogo različitih vrsta bezmetalnih krunica.

Šta sve procedura postavljanja krunica obuhvata?

Posle konsultacija, stomatolog priprema zub za krunicu. Prva faza je čićenje zuba, uklanjanje mogućeg karijesa i preoblikovanje zuba. Sve se to radi pod lokalnom anestezijom. Oblik preparisanog zuba je obično sužen  da bi dozvolio da krunica komotno legne preko zuba. Posle preparacije zuba uzima se otisak specijalnim pastama, zatim se šalje u zubotehničku laboratoriju. U laboratoriji se otisak  preparisanog zuba koristi za pravljenje krunice koja će savršeno odgovarati. U međuvremenu, dok se u laboratoriji ne izradi krunica, stomatolog će napraviti privremenu krunu da bi zub bio prekriven i zaštićen.

Druga poseta obuhvata skidanje privremene krune i proveru da li nova krunica odgovara po obliku, boji i da li se uklapa u osmeh pacijenta. Kad pacijent i stomatolog budu zadovoljni, onda se krunica čvrsto cementira na preparisan zub.

Koliko dugo traju krunice?

To najviše zavisi od toga kako pacijent održava svoje zube. Zubne krunice zahtevaju isti nivo brige i pažnje kao i prirodni zubi. One mogu trajati i 10-15 godina ako se održava pravilna oralna higijena, ide redovno na kontrole kod stomatologa, ako se njima ne odgriza mnogo tvrda i žilava hrana.

Zubni mostovi su „lažni zubi“ koji su nakačeni na susedne zube i zamenjuju jedan ili više nepostojećih zuba. Ti lažni zubi su postavljeni između dve krunice, koje se nalaze na nosećim zubima.

Koji su delovi tipičnog zubnog mosta?

Zubni mostovi sadrže:

 1. lažne zube, tj međučlanove, koji su napravljeni od zlata, legura metala, porcelana ili kombinacije ovih materijala i
 2. dve krunice koje će držati lažne zube

krunice osmeh

Kada postoji potreba za zubnim mostovima?

Zubni mostovi se preporučuju kada nedostaje jedan ili više zuba i kada to utiče na:

 1. Vaš osmeh i izgled,
 2. govor,
 3. izgled lica,
 4. kada zubi iz suprotne vilice počnu da se pomeraju u prazan prostor,
 5. kada se hrana počne sve više zadržavati u međuprostoru, što utiče na ubrzan nastanak karijesa, stvaranje džepova i dovodi do ubrzanog razvoja parodontopatije.

Da li zubi koji nedostaju moraju odmah biti zamenjeni mostovima?

DA! I to iz više razloga!

 1. da poboljšaju Vaš izgled,
 2. da smanje opterećenost postojećih zuba,
 3. da spreče naginjanje zuba u prazan prostor i poremećaj zagrižaja,
 4. da spreče zadržavanje hrane u međuprostoru, stvaranje džepova i parodontopatije.

Koji su tipovi zubnih mostova?

Postoje tri glavna tipa zubnih mostova.

 1. klasičan metalokeramički ili bezmetalni most. Ovo je najrasprostranjeniji tip mosta i napravljen je od međučlanova koji su nakačeni na dve krunice susednih zuba ili implantata. Međučlanovi su najčešće napravljeni od porcelana ili keramike u kombinaciji sa metalom. Kada se cementira, most je fiksiran i ne može se pomerati.
 2. Merilend mostovi. Ovaj tip mosta, se koristi da bi se zatvorio prostor između pojedinih zuba samo ako su zubi koji prihvataju most sa obe strane čvrsti i zdravi, bez velikih ispuna.

Koje su mane mostova?

 1. zubi postaju blago osetljivi na temperaturne razlike par nedelja po cementiranju,
 2. ponekad je potrebna preparacija zdravih zuba,
 3. ako se ne održava odgovarajuća higijena, lakše se nakupljaju bakterije pa su zubi i desni češće podložni infekciji.

 

Ordinacija „Dr Dašić“ ima odličnu saradnju sa zubotehničkom laboratorijom „Grkinić dental lab“. Oni su deo našeg stručnog tima uvek spremni na saradnju.

Udruženi, uvek smo tu i kada se dogodi nešto nepredviđeno, da popravimo vašu protezu ili bilo koju neprijatnost koja se može dogoditi.

dr dasic ordinacija

Imajte poverenja u nas i prepustite se našem timu

Našim pacijentima omogućavamo plaćanje od 3 do 20 mesečnih rata putem administrativne zabrane overene u firmi.

Radno vreme ordinacije je od 12 do 20 časova radnim danima

Zakazivanje mozete vršiti telefonima 011/268 2044 i

064/128-56-80 koji je ujedno i dežurni telefon,

putem mail-a:  dasicstomatologija@gmail.com

a možete posetiti i našu facebook stranicu gde možete videti i fotografije naših brojnih radova.

Pacijente sa bolom i otokom primamo bez zakazivanja