dasicstomatologija@gmail.com                                                                    en de sr

Stomatologija za odrasle

 

zubarka1

Stomatologija za odrasle se razlikuje od dečije stomatologije, pre svega po tome što je mnogo kompleksnija i što podrazumeva mnogo više stomatoloških procedura.

Cilj stomatologija za odrasle je pre svega da prevenira, dijagnostikuje i leči oralna oboljenja. Statistički gledano, to su najčešće bolesti zuba i terapija karijesa, ali se leče i komplikacije karijesa, pa je tada potrebna endodontska terapija zuba.

Endodonsko lečenje zuba podrazumeva terapijski postupak unutar korena kanala u cilju očuvanja zuba u njegove uloge žvakanja govora i estetike.

Karijes zuba započinje u gleđi, širi se relativno brzo i ako se proces ne zaustavi, a nastala šupljina ne nadomesti, nastaje zapaljenje. U tom slučaju se mogu pojaviti brojne komplikacije i oštećenja zuba, ali zato smo mi tu – da Vam pomognemo u saniranju problema.

Bol nastaje iz više razloga (oštećenje nerva, gleđi itd.) ali to ne treba da bude razlog da odmah ne rešite problem, jer posledice nelečenja zuba mogu biti  takve da će Vam biti potrebno duže lečenje, agresivnija terapija.

Zato je vrlo važna prevencija (higijena usne duplje, zuba, pravilno pranje zuba, upotreba pomoćnih sredstava kao što je konac za zube i sl.).

Vrlo često nam se javljaju pacijenti sa problemom neprijatnog zadaha.

Zašto se kod odraslih javlja zadah iz usta?

Zadah iz usta – halitosis je veoma čest problem odraslih osoba. Često, pacijenti tvrde da rade sve što je u njihovoj moći, ali da problem ostaje. Zato je važno znati da zadah ovog tipa može biti fiziološki i patološki.

Fiziološki zadah iz usta nastaje iz više razloga. Kod žena, na primer može biti izazvan dejstvom hormona za vreme menstruacionog ciklusa ili za vreme trudnoće. Takođe, disbalans hormona može prouzrokovati smanjeno lučenje pljuvačnih žlezda u menopauzi, pa žene u ovom periodu mogu osećati suvoću u ustima, koja je obično praćena neprijatnim mirisom iz usta. Na žalost, na ove uzroke ne možemo delovati, ali ih možemo vrlo uspešno prikriti. Pored svakodnevne higijene usne duplje koja se podrazumeva, na primer možete koristiti mentol bombone, žvake bez šećera, žvakati listića nane i sl.

Međutim, uzroci zadaha mogu biti i drugačiji. U ustima, u normalnim uslovima postoje bakterije i to se zove normalna mikroflora.  Zadah  je obično izazvan anaerobnim bakterijama. One nastaju kada se formiraju naslage na ili između zuba, jer je to odlično okruženje za njihovo bujanje. Bakterije razgrađuju ostatke hrane i pri tom oslobađaju jedinjenja koja sadrže sumpor i azot. Otuda jak i neprijatan miris.

Uprvo zbog toga mi – stomatolozi insistitiramo na upotrebi zubnog konca i to bar jednom dnevno. Na taj način efikasno možemo očistiti prostor između zuba.

Ostali uzroci neprijatnog zadaha iz usta mogu biti  oboljenja desni, oboljenja zuba i infekcije grla.

Način ishrane kao razlog za pojavu zadaha

 

zadahIz iskustva sigurno znate koja hrana izaziva neprijatan miris. Kupus, kao i crni i beli luk jedemo samo kada smo kod kuće, kada jedemo neke specijalitete, a srpska kuhinja obiluje takvom hranom. Međutim, ovo ne treba mešati sa zadahom, jer su to namirnice koje trenutno imaju neprijatan miris.

S dure strane, način ishrane je vrlo važan kako za varenje, zdravlje uopšte, tako i za pojavu neprijatnog zadaha iz usta.

Ukoliko se hranite pretežno mastima i proteinima, sa manje ugljenih hidrata, može se javiti zadah zbog produkata njihovog raspadanja u crevima. Za razvoj bakterija je vrlo važan pH faktor usne duplje. Utvrđeno je da što je pH faktor niži odnosno kiseliji, bakterije se brže razlažu. To pospešuje osim kisele hrane i kafa. Zato treba smanjiti broj kafa tokom dana na minimalan broj. Jutranja kafa vam je sasvim dovoljna.

Neprijatan zadah iz usta takođe, može izazvati i dugotrajna upotreba antibiotika, kao i upotreba nekih lekova koji mogu da poremete ravnotežu mikroflore.

Ostali uzroci neprijatnog mirisa iz usta mogu biti neka oboljenja jetre i bubrega, dijabetes, ali i loše održavanje zubne proteze.

Neprijatan zadah se mođže javiti i posle neke hirurške intervnecije u usnoj duplji (oralna hirurgija).

Kako je ljudski organizam jedan savršen sistem, prirodno rešenje ovog problema je pljuvačka.

Pljuvačka sadrži kiseonik, koji onemogućava razmnožavanje anaerobnih bakterija i omogućava samočišćenje usta. Zato smo i naveli kao razlog neprijatnog mirisa iz usta sva stanja koja dovode do smanjenog lučenja pljuvačke, jer se tako stvaraju uslovi za razmnožavanje bakterija i pojavu zadaha. Verovatno se sada prisećate situacija koje su kod Vas izazvale ovakvo stanje: dehidratacija – gubitak tečnosti, upotreba nekih lekova, disanje na usta. Ako ste pušač, sigurno dobro poznajete ovaj problem. Jutro posle dobrog provoda uz konzumiranje alkohola i cigareta može izazvati pojavu zadaha. 

Kako izlečiti zadah

Sigurno Vam je neprijatno kada osetite da Vam dah ne miriše baš najbolje. Međutim, ne treba se baviti maskiranjem (osim u slučajevima hormonskog disbalansa o kome smo pisali na početku),  već traženjem uzroka ovakvog stanja. Najvažnije je otkriti uzrok, kako bi terapiju usmerili na otklanjanje uzrok.

Ako je uzrok loša higijena, uz naše savete i konsultaciju ćete vrlo lako i brzo rešiti ovaj problem.

Skidanjem kamenca i plaka, lečenjem parodontalnih džepova smanjuju se izvori hrane za bakterije. Važan je i dobar izbor zubne paste. Šta god da je po Vašem mišljenju uzrok Vaših problema, uz detaljan pregled i savete pomoći ćemo Vam da se rešite svih neprijatnosti.

Imajte poverenja u nas i prepustite se našem timu

Našim pacijentima omogućavamo plaćanje od 3 do 20 mesečnih rata putem administrativne zabrane overene u firmi.

Radno vreme ordinacije je od 12 do 20 časova radnim danima

Zakazivanje mozete vršiti telefonima 011/268 2044 i

064/128-56-80 koji je ujedno i dežurni telefon,

putem mail-a:  dasicstomatologija@gmail.com

a možete posetiti i našu facebook stranicu gde možete videti i fotografije naših brojnih radova.

Pacijente sa bolom i otokom primamo bez zakazivanja