dasicstomatologija@gmail.com                                                                    en de sr

Parodontologija

 

Parodontopatijzdravi-zubi-jabukaa predstavlja uznapredovalo hronično zapaljenje gingive – desni. Zahvata sve delove parodocijuma, tkiva u kom su usađeni zubi i koja učvršćuju zube u vilici.

Bolest je progresivna, destruktivna i vodi ka konačnom gubitku jednog ili više zuba. Na žalost, sprečavanje ispadanja zuba je nemoguće kada je bolest u poodmaklom stadijumu.

Ukoliko se ne leči, može doći do vidljivog povlačenja gingive, zubi se razlabavljuju ili mogu da budu potpuno izgubljeni. Zapaljenje negativno deluje na čitav organizam (naročito kod oboljenja srca i krvotoka, kao i kod šećerne bolesti). Zato su veoma važni specijalna dijagnostika i ciljano lečenje.

Takođe, redovne posete stomatologu i preventiva su od izuzetnog značaja, jer bolest može da se otkrije na vreme i uspori ili zaustavi njen razvoj.

Koji znaci ukazuju na to da treba da odete kod stomatologa iako ne osećate bol?

  • krvarenje desni – u početku na provokaciju (kao što je pranje zuba), a kasnije i spontano,
  • osećaj trnjenja i pečenja,
  • osetljivost zuba na temperaturu hrane,
  • ako osećate bol pri žvakanju,
  • ako Vam se klate zubi,
  • ako ste primetili da se zubi pomeraju ili razmiču,
  • ako Vam je ispao zub „bez razloga“.

Terapija parodontopatije ima nekoliko faza

Pre svega, potrebno je eliminisati uzroke zapaljenja poliranjem zuba i uklanjanjem kamenca i drugih čvrstih naslaga na zubima.

Potom, neophodno je sanirati sve kariesom zahvaćene zube i nekorektne plombe zameniti, ali i protetski zbrinuti pacijenta, a ukoliko ima staru protetsku nadoknadu, zameniti je novom.

Podjednako je važna i edukacija pacijenta kao i njegovo motivasanje (redočiti posledice pacijentu) da uloži veći trud za održavosmeh-frajeranje pravilne higijene usne duplje.

Rezultate ovih mera treba pratiti povremenim kontrolnim pregledima, najduže na 6 maseci. Kada su teži slučajevi parodontopatije u pitanju, mogu se primeniti i hirurške metode lečenja.

Tok parodontopatije kao oboljenja može biti individualno veoma različit. Ona se često javlja u srednjem ali i u starijem životnom dobu i karakteriše se sporim, hroničnim tokom sa povremenim pogoršanjima.

Međutim, „kako je pravilo da nema pravila“ tok bolesti može biti i veoma agresivan, pa se paradontopatija može javiti kod omladine i mladih odraslih osoba. U tim slučajevima radi se uglavnom o nasledim faktorima i infekciji posebno agresivnim bakterijama.

Da biste na vreme sprečili ovu komplikovanu bolest usta, dođite u ordinaciju „Dr Dašić“ gde ćete dobiti besplatan prvi pregled, savete ili lečenje ako je to potrebno.

Imajte poverenja u nas i prepustite se našem timu

Našim pacijentima omogućavamo plaćanje od 3 do 20 mesečnih rata putem administrativne zabrane overene u firmi.

Radno vreme ordinacije je od 12 do 20 časova radnim danima

Zakazivanje mozete vršiti telefonima 011/268 2044 i

064/128-56-80 koji je ujedno i dežurni telefon,

putem mail-a:  dasicstomatologija@gmail.com

a možete posetiti i našu facebook stranicu gde možete videti i fotografije naših brojnih radova.

Pacijente sa bolom i otokom primamo bez zakazivanja