dasicstomatologija@gmail.com                                                                    en de sr
Isle-of-Man-Dentist-4

Oktobar mesec oralne higijene dece

Počela je kampanja za očuvanje oralnog zdravlja, pod nazivom ”Mesec oralnog zdravlja” a pod sloganom ”Zaštitite osmeh onih koje volite” u oktobru 2014.

Kampanja se sprovodi širom sveta, a u Srbiji šesti put, sa ciljem poboljšanja navika u održavanju dobre oralne higijene. Ove godine kampanja u Srbiji de biti fokusirana na naš glavni grad – Beograd, s ciljem da se probudi svest i odgovornost prema oralnom zdravlju

Takođe, kampanja ima za cilj da ukaže na važnost oralne prevencije kroz upotrebu proizvoda za očuvanje dobrog oralnog zdravlja: paste, četkice za zube, konac za zube, tečnosti za ispiranje usta i redovne posete stomatologu.
Ovogodišnja kampanja je nastavak programa pod sloganom ”Zaštitite osmeh onih koje volite”. Želimo da istaknemo koliko je važno otklanjanje plaka za zdrave desni i zuba. Takođe, želimo da istaknemo važnost edukacije pacijenata u prevenciji parodontalnih oboljenja i karijesa. U ovoj kampanji stomatolozi će vam pomoći kroz stomatološke intervencije, ali i kao edukatori i promoteri pravilnog pranja zuba, upotrebe konca i prikladnih stomatoloških sredstava koji sprečavaju karijes i formiranje plaka, koji dovode do parodontalnih oboljenja.

U toku oktobra 200 stomatoloških ordinacija će besplatno pregledati zube vaše dece. Dobićete “pasoš” gde će pisati šta je stomatolog uradio, kao i kalendar potrebnih pregleda i aktivnosti koje treba da uradite zajedno sa svojim detetom. Tako ćete tačno znati kada treba da vodite dete svom stomatologu.

Deca će posle svakog pregleda dobiti DIPLOMU zato što su došla kod svog zubara i zato što brinu o zdravlju svojih zuba.

Dakle, dragi roditelji javite se u bilo koji prodajtni objekat Tempa, Liliy drogerija, Rode i potražite spisak ordinacija koje su se uključile u ovu akciju.

Svi prvi pregledi su besplatni

I da vas podsetimo, ordinacija koja uvek ima besplatne prve preglede kako za decu tako i za odrasle je ordinacija Dr Suzane Dašić u Beogradu, ul. Vojvode Milenka br 6, Savski venac, Beograd. Kontakt tel. 011/268 2044 064/128 5680. Zakažite pregled.

Higijena zuba počinje sa prvim zubićem

U periodu između trećeg i dvanaestog meseca života detetu izraste prvi mlečni zubić.
Sa prvim mlečnim zubićima počinje i obraćanje pažnje na negu dečijih usta. Preporučljivo je da se dete odmah navikne na četkicu za zube. Na četkicu se nanese mala količina odgovarajuće paste za zube sa fluoridom. Budući da će vaš mališan na početku verovatno progutati pastu, trebalo bi naneti manju količinu; kada dete već nauči da ispljune, na četkicu treba da se istisne količina paste za zube koja odgovara zrnu graška.

U svim starosnim dobima,  počevši od izbijanja prvih zuba,  savetuje se redovan odlazak kod stomatologa.
Stomatolog temeljno pregleda zube deci, proverava kako rastu i po potrebi ih štiti. On takođe procenjuje da li dete pravilno pere zube i upozorava roditelje ako to nije slučaj.

Deca u periodu između treće i šeste godine brzo napreduju i postaju motorički spretnija; zbog toga ih treba podstaći na samostalno pranje zuba. Zubiće je potrebno prati dva puta dnevno; ujutru posle doručka i uveče pre spavanja. Četkica za zube mora biti odgovarajuće veličine sa mekanim vlaknima i drškom koja je prilagođena dečijoj ruci.

Važno je da odrasli nadgledaju pranje zuba i da insistiraju na pravilnoj tehnici: maloj deci se savetuju pokreti sa blagim kruženjem. Zatim odrasla osoba koja pomaže detetu treba da završi sa pranjem tzv. crveno-belom tehnikom, kruženjem u smeru od desni ka zubima. Pranje zuba se završava malo jačim pokretima po griznim površinama. Na kraju dete treba da ispljune ostatak paste, a usta ispere malom količinom vode, čime će  u pljuvački ostati sačuvani fluoridi koji štite od karijesa.

Obično oko šeste godine ispadne prvi mlečni zub koji će tada biti zamenjen stalnim zubom.
Stalni zubi su oni koje čovek koristi tokom celog svog života, zbog čega je pravilna higijena veoma važna.
Uz odabir adekvatne četkice za zube sa mekim vlaknima, važno je da izaberete i odgovarajuću pastu za zube koja mora sadržati fluorid. Veoma je bitan i konac za zube.

 

 

Kako bi očistilo prednje zube, recite svom detetu da zeva kao nilski konj – neka otvori usta široko i gurne glavu u nazad.nilski
Za temeljno pranje griznih površina i jezika Vašeg deteta, neka mališan zariče kao lav.lav
Neka dete zareži poput tigra – tako će temeljno oprati prednje, gornje i donje zube.tigar
Svaki put kad Vaše dete opere zube, napravite fotografiju najvećeg i najlepšeg osmeha za Zubić Vilu koja vas posmatra iza ogledala. To uradite tako što ćete ugasiti i ponovo upaliti svetlo u kupatilu.zubic-vila

http://www.aquafresh.rs/Decija-nega

 

Kako bi deci bio prihvatljiviji odlazak zubaru napravljena je i aplikacija za mobilne telephone Aquafresh Freško Zubić

android-aplikacija

Naterati dete bilo kog uzrasta da opere svoje zube može biti izazov. Ali to ne važi za Aquafresh Freška Zubića! Zbog ove aplikacije deca će želeti da peru zube još, još i još! Freško Zubić pokazuje deci na zabavan način kako da pravilno peru sve delove svojih zuba. Uz lako pamtljivu pesmu deca skakuću, dok im sat odbrojava dva minuta – dužinu pranja zuba preporučenu od strane Britanske Fondacije za zdravlje zuba. Deca se mnogo dobro zabavljaju i pre nego što primete, već su gotovi! Nakon svakog završenog pranja zuba, dete dobija kao nagradu Freško zvezdicu, koju koristi u Freškovoj prodavnici, gde može da kupi najnoviju garderobu i obuče svog Freška Zubića. AQUAFRESH® i ikonski Nurdle znak su zaštitni znakovi GlaxoSmithKline grupe kompanija.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gsk.AquafreshBrushTimeSerbia&hl=en

No Comments

Post a Comment

20 + twenty =