dasicstomatologija@gmail.com                                                                    en de sr
digitzub

CAD – CAM tehnologija u stomatologiji

Prošlo je osam godina od osnivanja ordinacije “Dr Suzana Dašić” i kada se osvrnem mogu sa zadovoljstvom da kažem da je bilo zaista puno lepih i kvalitetnih radova. Pored toga, kao tim, možemo se pohvaliti kontinuiranom edukacijom, odnosno našom stalnom potrebom da pratimo nove tehnologije koje donosi savremeno, digitalizivano društvo. Digitalizacija je već duboko prodrla i u stomatologiju.

Naši dugogodišnji saradnici Grkinic dental lab, su savršeni predstavnici vrhunske modernizacije jedne zubotehničke laboratorije i oni nam omogućavaju najsavremeniju CAD – CAM tehnologiju. Tako je primenom ove najnovije tehnologije napredna – digitalna stomatologija postala realnost i u našem okruženju i veoma lako dostupna.

zub3

Kada možemo primeniti digitalnu tehnologiju, odnosno šta su indikacije, razlozi za primenu CAD – CAM tehnike?

Digitalnom tehnologijom možemo raditi različite radove, a evo nekih indikacija.

Opšte govoreći, krunice se preporučuju za zube sa jačom prebojenošću, jer krunica zahteva uklanjanje većeg dela zubne supstance. One se preporučuju za zube sa jakim ili umerenim prebojenostima, a koji imaju dodatne funkcionalne i estetske probleme kao što su:

– kada ima mnogo velikih defektnih ispuna gde je nesvrsishodno raditi plombe;
– ukoliko želimo visoko estetske najdugoročnije rezultate;
– ukoliko pacijent traži potpun preobražaj osmeha uključujućci i poboljšanje oblika svojih zuba;

– ukoliko pacijent ima obojenja na zubima koji isto trebaju neki oblik korekcije ili ispravljanja, ali ne želi ortodontski tretman (to je npr bio slučaj koji sam imala u svojoj ordinaciji).

holivudski osmeh
Bezmetalni monolitni mostovi se primenjuju kada želimo da nadoknadimo izgubljene zube. Čvrsta monolitna (jednokomadna) struktura Zirkonijuma omogućava visoku čvrstoću i maksimalan estetski efekat i to ne samo zubnog niza, već i desni i celokupnog potpornog aparata zuba.

Keramičke ljuske – fasete To je sigurno jedna od najuzbudljivijih tehnika u estetskoj stomatologiji. Naime, keramičke fasete se cementiraju na različito tretiranu površinu zuba. Njihova osnovna prednost je lepota i trajnost materijala. Keramika nije sklona bojenjima pa je zato i privlačna. Uz to, desni odlično prihvataju keramiku.

Keramičke fasete mogu biti najbolje rešenje ako:

– želimo da promenimo boju svih zuba;
– ako želimo visoke estetske rezultate uz smanjenu migućnost nastajanja prebojenosti;
– pacijent mora imati pravilan zagrizaj i negativan nalaz što se tiče loših navika (grickanje noktiju, olovaka…)

Rezultat su belji tj. svetliji zubi, bogatiji i pun osmeh uz pravilo rasporedjene zube kao i izmenjen njohov oblik.

 zub1

Indikacije kod keramičkih faseta:

  • ukoliko pacijent ima prednje zube sa znatnim kvarom (prethodno sanirati) ili starim plombama koje stvaraju prebojenost, možemo zatvoriti manje razmake izmedju prednjih zuba,
  • ukoliko pacijent želi preobražaj osmeha koji će popraviti oblik i posvetliti boju zuba.
  • keramicki ispuni umesto sivih amalgamskih plombi ili kompozitnih plombi (koje su sklone prebojavanju) su takođe mogućnosti nove tehnologije To su keramicki Inleji i Onleji. Rade se individualno, na osnovu uzetog otiska prethodno pripremljenog zuba (uklonjena stara plomba i eventualni karies) i mogu prekriti samo taj kavitet ili celu griznu površinu.  Rezultat je visoko estetski efekat, keramika je snažnija od kompozita i neće se obojiti.

Kako funkcioniše ova nova tehnologija?

Kao što sam već pomenula, u izradi bezmetalnih nadoknada (faseta – ljuskica, krunica i mostova) koristi se različita vrsta keramike. To zavisi, pre svega, od indikacije koju pacijent ima i od toga kakav estetski efekat želimo da postignemo. Afiniteti i lični stav stomatologa (kao i edukovanost novim tehnologijama), takođe mogu biti bitan faktor u ovom odabiru.

Novi Translucentni Zirkonium dioksid je idealan izbor, jer pruža: savršenu morfoloFiju, odličnu reprodukciju boje i kratak rok izrade.
Na ovaj način možemo raditi mostove najvećih raspona, a monolitna (jednokomadna) struktura isključuje pojavu „chipping“-a tj. pucanja keramike koja se javlja kod klasičnih bezmetalnih nadoknada fasetiranom keramikom. Ovakve nadoknade karakteriše visoka čvstoća i besprekoran estetski efekat.
Materijal je biokompatibilan. Sama priprema zuba za prihvat ovakvih nadoknada je najmanje agresivna za potporni aparat zuba.

zub2

Dakle, da zaključim: sve predispozicije za rad ovim savremenim materijalima i tehnologijom u našoj ordinaciji postoje. Mogu da izrazim lično zadovoljstvo dobijenim rezultatima primenom ove tehnologije i od srca vam preporučujem, pre svega kao lekar stomatolog (sa stručnog aspekta), ali i kao žena, jer sve žene imaju naglašenu potrebu da budu lepe. Stoga, ako želite prirodan osmeh, zdrave zube i kvalitet koji traje, koristite usluge ovog tipa.

Vaša dr Suzana Dašić

No Comments

Post a Comment

2 × 1 =