dasicstomatologija@gmail.com                                                                    en de sr
Dr Dasic i Jovana

Bezmetalna keramika: zašto i kako

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice (keramičke) su se zbog svojih osobina nametnule kao trenutno najbolji materijal za izradu protetskih radova. Studije pokazuju izuzetnu stabilnost i trajnost bezmetalnih krunica, a estetika koja se postiže je ono sto je ovaj materijal izdvojilo i postavilo na ubedljivom prvom mestu.

Kada dođe do gubitka jednog ili više zuba nastaju problemi kao što je pomeranje zuba u vilici ili preopterećenje kosti vilice. Ugradnjom bezmetalnih krunica od keramike ovi problemi nestaju.

Cirkonijum je odličan jer se uz pomoć njega postiže odličan estetski efekat. Prelamanje svetla i transparentnost cirkonijuma su veoma slični prirodnim zubima. Takođe treba napomenuti da je ovo jedan od najtvrđih metala i da se koristi u svemirskim tehnologijama. Bezmetalne krunice od cirkonijuma su u potpunosti preuzele primat u odnosu na krunice sa metalnom osnovom. I dalje su metalokeramičke krune dosta popularne ali prvenstveni razlog za to je finansijske prirode, sve ostalo je na strani bezmetalne keramike.

 

kruna

bezmetalna keramika

d4

krunice

 

 

Bezmetalna keramika

Bezmetalna keramika je vrhunac današnje stomatologije. Estetska stomatologija bi praktični bila nezamisliva bez bezmetalne keramike. Sam način izrade bezmetalnih keramičkih kruna: kompjutersko skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Estetski momenat je takođe jako važan za svakog pacijenta a i za nas. Sa bezmetalnom keramikom se može postići nešto što se nije moglo zamisliti sa metalokeramičkim zubnim krunama.

Bezmetalna keramika je najsavremeniji sistem nodoknade zuba koji se primenjuje u estetskoj stomatologiji.
Estetska stomatologija danas se ne moze zamisliti bez upotrebe bezmetalnih keramickih krunica tokom protetske rehabilitacije zuba.

Glavna i osnovna razlika izmedju bezmetalne keramike i metalokeramickih krunica je u tome sto se kod metalo keramickih krunica vidi crni metal, koji je prakticno osnova koja se stavlja na keramiku, a kod bezmetalne keramike se to ne vidi sto doprinosi vrhunskom estetskom ucinku.

To i jeste glavna prednost u estetskom pogledu  bezmetalne keramike i krunica koje se postavljaju ovom tehnikom.

 

Ostale prednosti bezmetalne keramike:

– savrsena estetika koja se ogleda u prirodnosti izgleda i boje, svetlosne propustljivosti, oblika i
kompjuterske preciznosti izrade
– pristupacnost pri ciscenju zuba i okolnog tkiva
– smanjenja iritacija desni (usled odsustva metala)
– Potpuna biokompatibilnost materijala
– Nepostojanje alergija na ovaj material( velik broj pacijenata sa metalokeramičkim
mostovima pate od alergijskih reakcija zbog velike količine nikla u leguri metala)
– Cvrstina  ( 3-4 puta je cvrsci nego radovi sa metalo keramickim legurama)
Bezmetalna keramika se koristi osim u izradi krunica i prilikom izrade bezmetalnih mostova.

Koliko je siroku primenu nasla bezmetalna keramika u estetskoj stomatologiji vidi se i po tome sto se sve masovnije koristi i u izradi bezmetalne krunice na impantima.

bez1

pre

bez2

profil pre

bez5

rad

bez4

posle

d2

jedinice

d1

krunica

d3

rad

d4

rad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VRSTE BEZMETALNIH RADOVA

 

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice su estetske nadoknade koje se izradjuju u zubotehnickoj laboratoriji od specijalnih blokova koriscenjem CAD-CAM tehnike. Blokovi imaju karakteristike vrlo slicne prirodnim zubima, dubinu i transparentnost, tako da finalni proizvod predstavlja vernu kopiju prirodnih zuba. Cementiraju se posebnim cementima, koji dodatno doprinose estetskim karakteristikama krunice.

Inlay – onlay

To su zubne nadoknade koje predstavljaju prelaz izmedju krune i plombe. Koriste se kada nije preostalo mnogo zubne supstance, a izbegava se pravljenje krunice. U slucajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, posleije uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet ne može na zadovoljavajuci nacin nadoknaditi klasicnom plombom (bilo od amalgama ili kompozita), tada se pristupa izradi inleja.

Inleji se najcešce izradjuju od keramike ili od metala (mada u današnje vreme retko). Glavna razlika izmedju inleja i plombe jeste, pored materijala od kojeg se izradjuje, i to što se inlej izradjuje van usta. Zbog toga su za izradu inleja neophodne barem dve posete stomatologu. U prvoj poseti uklanjaju se karijesne mase i priprema se zub za inlej. Zatim se uzima otisak. Na osnovu otiska tehnicar u laboratoriji izradjuje inlej koji se zatim, u drugoj posjeti, cementira u ustima pacijenta.

U zavisnosti od velicine inleja tj. od raširenosti kaviteta koji je nastao posle uklanjanja karijesa, razlikujemo dva oblika ovih nadoknada, i to:

– inleji (inlay) – koji zahvatju maksimalno do dve površine zuba

– onleji (onlay) – koji zahvataju tri i više površina na zubu

CAM-Cad

 

 

INLEJ MOSTOVI

Inlej most je najneinvazivniji metod za bezmetalnu nadoknadu zuba, ne racunajuci implante. Kod ovog tipa mostova susedni zubi se minimalno bruse u vidu plombe, kao što je t oprikazano na slikama dole. Kod svih ostalih tipova mostova na susedni zub se brusi i postavlja krunica kako bi nosio nedostajuci zub.

 

CAD-CAM2

tehnologija

 

cad cam

model

 

No Comments

Post a Comment

three × two =